In verband met de gemeenteraadsverkiezingen en de lopende coalitieonderhandelingen is de Voorjaarsrapportage dit jaar beleidsarm. Het meerjarenbeleid over alle jaren ruim positief. Dit wordt onder andere veroorzaakt door de doorwerking van het coalitieakkoord Rutte IV in de hoogte van de algemene uitkering uit het gemeentefonds. Tot en met 2025 is dat zeer positief maar vooral incidenteel. Vanaf 2026 vervallen deze incidentele meevallers en komen de gevolgen weer op ons bordje. Zo is het begrotingssaldo in 2026 bijvoorbeeld € 12,5 miljoen lager dan in 2025. De algemene uitkering uit het gemeentefonds vanaf 2026 veroorzaakt grote onzekerheid voor de gemeentelijke begroting vanaf dat jaar. Hierdoor is het voor gemeenten moeilijk om structureel beleid te maken. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten dringt er bij het kabinet op aan om uiterlijk bij de voorjaarsbesluitvorming 2022 met een oplossing te komen.

Wij voorzien in 2022 een positief resultaat van € 4 miljoen dat oploopt naar € 18 miljoen in 2025 maar daarna scherp daalt naar € 6 miljoen in de plus. Naast de al aangegeven onzekerheid over de uitkering uit het gemeentefonds zijn er nog enkele onzekerheden die ons scherp moeten houden en zijn wij genoodzaakt om de al ingezette ombuigingen door te zetten.

Dan gaat het over de herijking van het gemeentefonds, de ontwikkelingen van de inflatie, de oorlog in Oekraïne en de ontwikkeling van de toeristenindustrie na corona en de gevolgen voor de te innen toeristenbelasting. Daarnaast is in de voorjaarsrapportage enkel incidenteel rekening gehouden met een eventuele uitbreiding van de gemeentelijke organisatie. Dit is noodzakelijk door enerzijds de ambities die er binnen de gemeente zijn en anderzijds de groei in zowel taken als ook omvang van de gemeente. Uit een rapport van het bureau Berenschot blijkt dat er maatregelen of keuzes noodzakelijk zijn om de geconstateerde fricties op te lossen. De te maken keuzes kunnen van grote invloed zijn op het nu gepresenteerde resultaat.

Tot slot, zoals aangegeven is deze voorjaarsrapportage beleidsarm maar staan wij er wel financieel goed voor. Dat komt mede door de ombuigingen die de afgelopen collegeperiode is ingezet. Daarbij is de financiële weerbaarheid van de gemeente goed. Met name ons weerstandsvermogen in de vorm van de Algemene dekkingsreserve is uitstekend. Maar de onzekerheden zijn ook fors. Zuinig omspringen met de euro’s blijft het uitgangspunt.