Eerder dit jaar kondigde het demissionaire kabinet maatregelen aan die de financiële positie van gemeentes moet verlichten. Onder meer de opschalingskorting wordt afgeschaft en er komt een nieuwe manier van financieren van WMO-kosten die meer rekening houdt met prijsstijgingen en vergrijzing.

Deze maatregelen leiden inderdaad tot een betere positie voor de komende jaren dan tot nu toe het geval was. Een indicatie van effecten hiervan wordt meegenomen in deze voorjaarsrapportage. De VNG noemt de kabinetsmaatregelen in een eerste reactie ‘betekenisvolle stappen’, maar benoemt ook dat het financiële probleem, het ravijnjaar, van gemeenten hiermee nog niet is opgelost.

Ook voor Haarlemmermeer geldt dat nog steeds rekening moeten houden met financieel lastige tijden. Samen met de gemeenteraad is het college eind vorig jaar een proces gestart om samen te zorgen dat we een financieel gezonde en stabiele gemeente blijven. Ondanks de positieve berichten vanuit Den Haag de afgelopen tijd, moeten we daar dan ook zeker mee doorgaan.

Jurgen Nobel

wethouder Financiën