Invoering omgevingswet

De Omgevingswet brengt een grote stelselwijziging in het omgevingsrecht en een nieuwe manier van werken in de ontwikkeling en het beheer van de fysieke leefomgeving. De reikwijdte van de wet strekt zich uit van strategische visie, gebiedsontwikkeling en beheer tot vergunningverlening, handhaving en toezicht en de bijbehorende (digitale) informatievoorziening en dienstverlening. De impact van de wet is daarmee groot. De Tweede Kamer heeft ingestemd met inwerkingtreding van de Omgevingswet op 1 januari 2022. De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties heeft in mei 2021 laten weten dat de inwerkingtreding opschuift naar 1 juli 2022. De voorbereiding in onze gemeente gaan door op de onderdelen die al uitgekristalliseerd zijn en waar geen nieuwe wettelijke grondslag voor nodig is.

Er zijn vier belangrijke producten te onderscheiden: de omgevingsvisie, het omgevingsplan, de omgevingsvergunning en het omgevingsloket.

Omgevingsvisie

In maart 2020 is de 70%-versie van de concept Omgevingsvisie door de gemeenteraad besproken (2020.0000115, 21 januari 2020). In juli 2021 wordt de ontwerp-omgevingsvisie aan de gemeenteraad aangeboden, die na een terinzagelegging definitief kan worden vastgesteld door de gemeenteraad.

Omgevingsplan

Bij inwerkingtreding van de Omgevingswet geldt een omgevingsplan van rechtswege (de bestaande bestemmingsplannen en verordeningen in het fysieke domein zullen tezamen het nieuwe omgevingsplan vormen). Ter voorbereiding daarop worden de huidige bestemmingsplannen gestandaardiseerd en gedigitaliseerd. De verordeningen zijn reeds samengevoegd in de Verordening fysiek domein (2019.0031932, 11 juli 2019). De gemeenteraad heeft in juli 2020 het model-omgevingsplan Haarlemmermeer vastgesteld. Daarmee is de structuur van het omgevingsplan bekend. In 2021 worden de basisregels voor het omgevingsplan gemaakt.

Omgevingsvergunning

Als de wet van kracht wordt, geldt een standaard vergunningsverleningsprocedure van acht weken en moet er afgestemd worden met andere overheden. Er vinden pilots plaats en onderzoeken naar het efficiënter inrichten van het proces. Voor de omgevingsvergunningen heeft het college in maart 2021 besloten over te gaan tot meer vergunningsvrijheid (2021.0000472, 23 maart 2021).

Omgevingsloket

Bij de start van de wet is de informatie over de fysieke leefomgeving digitaal toegankelijk voor iedereen via het landelijke Omgevingsloket. Dit vraagt om standaardisatie van gegevens en het maken van diverse koppelingen. Daar waar de landelijke ontwikkelingen al zover zijn, zijn wij al aangesloten op het landelijke Digitale Stelsel Omgevingswet. De doorontwikkeling van het landelijke Digitaal Stelsel Omgevingswet loopt tot 2024.